Spröda kardemummaskorpor

Dessa gjorde min mormor, och de är fortfarande en favorit.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 250 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 13.5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg

Ugn: 225°/250°/50°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, stött kardemumma och det mesta av mjölet och arbeta till en smidig och lite lös deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Rulla ut bitarna till längder som är lika långa som plåtens långsida. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

3
Pensla längderna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 225º i 15–20 minuter. Låt svalna. Skär längderna i 3 cm breda bitar. Dela dem mitt itu på längden och lägg dem med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 250° tills de fått fin färg. Eftertorka i ugnen på 50° med ugnsluckan på glänt, i ca 2 timmar.

Scroll to Top