Laxgryta med fänkål

Lättlagad gryta med lax, vårlök, fänkål, och dill. Servera med pressad potatis och sockerärter för en enkel men mättande middag.

4 portioner

Du behöver

  • 600 g laxfilé
  • salt, vitpeppar
  • 8 salladslökar
  • ½ fänkål
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • ½ dl sherry, kan uteslutas
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • ½ dl hackad dill

Servera med:

150 g sockerärter, kokta
pressad potatis

Gör så här

1
1. Skär laxen i stora tärningar. Salta och peppra.
2
2. Skär salladslöken i bitar. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Fräs salladslök och fänkål i en gryta med smör. Sikta över mjölet och späd med sherry och vatten under omrörning. Tillsätt grädde och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3 minuter.
3
3. Lägg ner laxen och rör om försiktigt, gärna med en slickepott. Låt grytan få ett uppkok under lock. Ta grytan från värmen och låt den stå 5 minuter. Strö över dillen. Servera med kokta sockerärter och pressad potatis.
Scroll to Top