Vegetarisk shepards pie med linser

Originalet är en klassisk engelsk köttfärspaj som bakas under ett täcke av potatismos. Här har jag bytt ut köttfärsen mot linser och smaksätter med röd pesto och dijonsenap.

Du behöver

Linsröra:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st selleristjälkar
1 st morot
olivolja
1 st tomater 500 g
1.5 msk grönsaksfond
2 st lagerblad
2 tsk torkad timjan
2 st linser
3 msk pesto finns att köpa färdig på burk
2 tsk dijonsenap
flingsalt nymald peppar

Potatismos:

700 g potatis mjölig
1.5 dl mjölk
3 msk smör
2 st äggulor
1.5 dl ost riven lagrad
flingsalt
nymald peppar

Ugn: 225°

Gör så här

1
Linsröra: Skala och hacka lök och vitlök. Strimla sellerin. Skala och tärna moroten smått. Fräs lök, vitlök, selleri och morot i en gryta med olja. Tillsätt tomat, fond, lagerblad och timjan och koka under lock, ca 20 minuter. Skölj linserna och låt dem rinna av. Blanda i linser, pesto och senap i såsen och koka ett par minuter. Salta och peppra.

2
Potatismos: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka den mjuk i lätt-saltat vatten, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp. Värm mjölken. Blanda moset med mjölk och smör. Rör i äggulor och ost. Smaka av med salt och peppar.

3
Häll linsröran i en smord ugnsfast form. Bred potatismoset över och gratinera i övre delen av ugnen tills moset har fin färg, ca 15 minuter.

Scroll to Top