Grekiska köttbullar och sallad

Du behöver 0.5 dl ströbröd 1 dl vatten 2 msk pressad citronsaft 0.5 st gul lök 0.5 dl hackad persilja 1 st ägg 1 tsk...

Du behöver

  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 0.5 st gul lök
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 500 g lammfärs
  • 2 msk olivolja

Grekisk sallad:

1 st gurka
4 st stora tomater
1 st röd lök
1 st grön paprika
1 dl svarta oliver
200 g fetaost
2 tsk oregano

Servera med:

bröd
olivolja
rödvinsvinäger
salt, svartpeppar

Gör så här

1
Blanda ströbröd, vatten och citronsaft i en bunke. Låt svälla 10 minuter. Skala och hacka löken fint. Blanda med ströbrödsblandningen tillsammans med persilja, ägg, salt och peppar.

2
Tillsätt färsen och blanda till en smidig färs. Låt stå 10 minuter i kylen. Forma med oljade händer till små avlånga köttbullar. Stek köttbullarna i en medelvarm stekpanna med olivolja, ca 4 minuter runt om.

3
Grekisk sallad: Skala och skär gurkan i bitar. Dela tomaterna i bitar. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Kärna ur och skär paprikan i skivor. Blanda gurka, tomater, röd lök, paprika och oliver på ett stort uppläggningsfat eller i portionsskålar.

4
Bryt fetaosten i bitar och lägg den på salladen. Strö över oregano. Lägg köttbullarna överst. Servera med bröd, olivolja, vinäger, salt och peppar.

Scroll to Top