Laxpaj

Du behöver Pajdeg: 1 dl havregryn eller skrädmjöl 2 dl vetemjöl 125 g smör 0.5 dl sesamfrön 2 msk crème fraîche Fyllning: 1 st purjolök...

Du behöver

Pajdeg:

1 dl havregryn eller skrädmjöl
2 dl vetemjöl
125 g smör
0.5 dl sesamfrön
2 msk crème fraîche

Fyllning:

1 st purjolök
150 g kallrökt lax
250 g mozzarella riven, för matlagning
4 st ägg
1 dl grädde
1 dl vatten
salt svartpeppar

Garnera med:

200 g skivad kallrökt lax
25 g rucolasallad

Ugn: 225°

Gör så här

1
Pajdeg: Rosta havregrynen i torr het stekpanna tills de får lite färg. Låt dem svalna. Lägg över i skålen till matberedaren och tillsätt vetemjöl, smör i bitar, sesamfrön och crème fraiche. Kör tills det bildas en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck med plastfolie och ställ i kylen 30 min.

2
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10 min. Skär purjolöken i skivor och förväll i en djup tallrik i mikron, ca 2 min. Låt den rinna av i en sil. Fördela löken i pajskalet. Strimla laxen och lägg ovanpå tillsammans med mozzarellan.

3
Vispa samman ägg, grädde och vatten i en bunke. Salta och peppra. Häll över fyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen, ca 25 min. Låt den svalna. Garnera med laxrosor och rucolasallad.

Scroll to Top