Du behöver
- 250 g sparris vit
- 1 st gul lök
- 1 msk smör
- 5 dl grönsaksbuljong av tärning
- 1 dl vispgrädde
- pressad citronsaft
- salt peppar
Dillolja:
2 msk hackad dill
1 msk olivolja
Brödkrutonger:
3 skiva bröd italienskt
1.5 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta pressad
flingsalt
Servera med:
baguette rostade skivor av
Ugn: 225°
Gör så här
1
Skär bort och kasta den nedersta biten på sparrisen. Skala ev sparrisen. Skär bort knopparna och spara dem. Dela sparrisen i mindre bitar. Skala och hacka löken och fräs den och sparris i en gryta med smör.
2
Tillsätt buljongen och koka i 30 minuter. Mixa soppan slät. Passera soppan genom en sil. Värm upp den igen. Lägg i sparrisknopparna och koka i 3–4 minuter. Smaka av med grädde, citronsaft, salt och peppar. Red ev av soppan med 1 tsk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka någon minut till.
3
Dillolja: Mixa dill och olja.
4
Brödkrutonger: Kantskär brödet och skär skivorna i 1 1/2 cm stora tärningar. Vänd tärningarna i olja och pressad vitlök, och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Baka dem spröda mitt i ugnen i 10–15 minuter. Servera soppan med brödkrutonger och droppar av dillolja och rostade baguetteskivor.