Du behöver

Mördeg:

3.5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
50 g sötmandel skållad
150 g smör
1 st äggula

Vaniljkräm:

1 st vaniljstång
3.5 dl vispgrädde
4 st äggulor
3 msk majsstärkelse
0.5 dl strösocker

Fyllning:

jordgubbar ca 400 g
1.5 dl jordgubbs- och grapefruktsmarmelad
mynta

Ugn: 200°

Gör så här

1
Mördeg: Kör mjöl, florsocker och mandel i skålen till matberedaren med kniven monterad tills det blir ett finfördelat mjöl. Tillsätt kallt smör i bitar och äggulan och kör tills det bildas en deg. Ta upp degen och forma den till en rulle. Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga i kylen, ca 30 minuter.

2
Dela degen i 6 bitar. Kavla ut varje bit till 5 mm tjocka rundlar. Tryck ut degrundlarna i 6 tarteletteformar med löstagbar botten. Skär bort överflödig deg, så att kanterna blir jämna. Grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter. Låt kallna. Ta loss tarteletterna ur formarna.

3
Vaniljkräm: Dela vanlijstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda grädde, vaniljstång och vaniljfrön, äggulor, majsstärkelse och socker i en rostfri kastrull och sjud under omrörning tills det blir en tjock kräm. Låt kallna i kallt vattenbad. Ta upp vaniljstången.

4
Fyll tarteletterna med vaniljkräm och ansade jordgubbar vid servering. Smält marmeladen i en kastrull och skeda över jordgubbarna. Garnera med mynta.