Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 13 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
0.5 dl socker
2 msk vaniljsocker äkta
100 g mandelmassa

Pensling:

ägg

Glasyr:

2 dl florsocker
2 tsk vatten

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken, och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet, och arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Fyllning: Riv mandelmassan och rör ihop den med rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar och kavla ut varje bit till en platta som är ca 56×16 cm. Skär i rutor som är ca 8×8 cm. Lägg en klick fyllning mitt på varje ruta. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.

5
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8–10 minuter. Låt svalna.

6
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och glasera bullarna när de svalnat.