30 bullar
Du behöver
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk
- 1 tsk malen kardemumma
- ½ tsk salt
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 9 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
3 små äpplen
1 tsk kanel
½ dl strösocker
300 g mandelmassa
100 g smör
1 msk vaniljsocker
Vaniljkräm:
½ dl strösocker
2 msk majsstärkelse
3 dl mjölk
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar, socker, ägg och mjöl.
2
Arbeta degen med maskin tills den är blank och smidig, 10 minuter. Låt degen vila övertäckt, 15 minuter.
3
Fyllning: Skala och riv äpplena. Blanda äpple, kanel och socker och låt det stå i 10 minuter. Riv mandelmassan och rör den smidig med rumsvarmt smör och vaniljsocker.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, 55×30 cm. Bred på mandelsmör. Krama ur vätskan ur äpplena och strö över degen. Rulla ihop och skär i bitar. Ställ bitarna med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 1 timme.
5
Vaniljkräm: Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt mjölk och äggulor och värm under omrörning till det blivit en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsocker. Låt svalna.
6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Lägg på en klick vaniljkräm och grädda tills bullarna fått fin färg, ca 12 minuter.