Äppelbullar med vaniljkräm

Magiskt goda kardemummabullar med en kaneldoftande mandel- och äppelfyllning. Bullarna toppas med en klick vaniljkräm innan de gräddas.

30 bullar

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 9 ½ dl vetemjöl

Fyllning:

3 små äpplen
1 tsk kanel
½ dl strösocker
300 g mandelmassa
100 g smör
1 msk vaniljsocker

Vaniljkräm:

½ dl strösocker
2 msk majsstärkelse
3 dl mjölk
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar, socker, ägg och mjöl.
2
Arbeta degen med maskin tills den är blank och smidig, 10 minuter. Låt degen vila övertäckt, 15 minuter.
3
Fyllning: Skala och riv äpplena. Blanda äpple, kanel och socker och låt det stå i 10 minuter. Riv mandelmassan och rör den smidig med rumsvarmt smör och vaniljsocker.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, 55×30 cm. Bred på mandelsmör. Krama ur vätskan ur äpplena och strö över degen. Rulla ihop och skär i bitar. Ställ bitarna med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 1 timme.
5
Vaniljkräm: Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt mjölk och äggulor och värm under omrörning till det blivit en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsocker. Låt svalna.
6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Lägg på en klick vaniljkräm och grädda tills bullarna fått fin färg, ca 12 minuter.
Scroll to Top