Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g smör kallt
  • 1 st ägg

Fyllning

7 st äpplen
2 msk smör
1 dl strösocker
0.5 dl vatten
1 tsk kanel
1 st citron pressad saft från
1 dl aprikosmarmelad
1 msk pressad citron

Ugn: 200°

8 bitar

Gör så här

1
Mixa ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen cirka 1 timme.

2
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Låt vila i kylen minst 30 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.

4
Skala och kärna ur 4 av äpplena. Skär dem i små bitar. Koka äpplebitarna under lock tills de mjuknat, tillsammans med smör, socker, vatten och kanel. Ta av locket och fortsätt koka tills vätskan kokat bort. Låt moset svalna.

5
Bred äpplemoset över det förgräddade pajskalet.

6
Skala och kärna ur resten av äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Fördela äppleklyftorna över äpplemoset. Pressa över saften av den halva citronen.

7
Grädda pajen i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.

8
Värm marmelad och 1 msk citronsaft försiktigt i en liten kastrull. Ta ut pajen och ringla över marmeladen. Låt pajen kallna.