Du behöver

  • 3 st ägg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl äpplen grovrivna
  • 1.5 dl solrosolja
  • citron rivet skal av 1
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1.5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk kardemummakärnor nystötta
  • 0.5 tsk muskot riven
  • 1.5 dl hasselnötter
  • 100 g mörk choklad

Glasyr

100 g philadelphiaost rumsvarm
50 g smör rumsvarmt
1 dl florsocker siktat
1 tsk vaniljsocker
0,5 st citron rivet skal från

Garnera med

äppelchips
hasselnötter
pumpakärnor

Ugn: 175°

Cirka 10 bitar

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i äpple, olja och citronskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölet i smeten. Grovhacka nötter och choklad och vänd ner i smeten.

2
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

3
Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 1 1/4 timme. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.

4
Vispa eller rör ihop ingredienserna till glasyren och bred över den kalla kakan. Garnera med äppelchips, grovhackade nötter och pumpakärnor.