Lammfärspaj med fetaost

Medelhavssmaker tycker de allra flesta om. Därför är det alltid roligt att bjuda på något som har smak från de sydligare breddgraderna. Den här lammfärspajen är en flirt med det grekiska köket.

Du behöver

Deg:

3 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
150 g smör kallt
1 msk kallt vatten

Fyllning:

300 g lammfärs
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
0.5 st squash
olivolja
2 dl tomat passerad
2 tsk rosmarin
0.5 tsk salt
1 krm nymald peppar
100 g fetaost
3 st ägg
1 dl mjölk
2 st tomater i skivor
kalamataoliver

Ugn: 200°

6 bitar

Gör så här

1
Deg: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen, ca 1 timme.

2
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen minst 30 minuter i kylen.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, ca 10 minuter.

4
Fyllning: Hacka lök och vitlök. Skär squashen i små tärningar. Bryn färs, lök, vitlök och squash i olivolja. Rör i tomatsås och rosmarin och koka ihop 5–10 minuter utan lock. Krydda med salt och peppar. Låt såsen svalna. Blanda i smulad ost.

5
Häll såsen i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över. Lägg på tomatskivor och oliver.

6
Grädda mitt i ugnen, 40–45 minuter.

Scroll to Top