Du behöver
- olivolja
- 2 st vitlöksklyftor
- 1.5 tsk sambal oelek
- 250 g cocktailtomater
- 400 g pasta t ex spaghetti eller linguine
- bladpersilja
Musselkok:
1 kg musslor i nät
2 dl vitt vin
2 st persiljestjälk
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 st vitlöksklyftor
Ugn: 175–200º
Gör så här
1
Musselkok: Skölj och skrubba musslorna. Kasta de som är sönder och som inte sluter sig när du kackar dem i diskbänken. Lägg musslorna i en gryta tillsammans med vin, persilja, skalad och klyftad lök, skalad vitlök. Koka musslorna tills de öppnat sig, 3-4 minuter. Skaka grytan någon gång under kokningen. Sila av och spara kokspadet och kasta de musslor som inte öppnat sig.
2
Häll olja i botten på en ugnsform. Tillsätt riven vitlök och sambal oelek och blanda om. Lägg i delade tomater. Tillaga i ugnen medan du kokar pastan. Späd med kokspadet från musslorna lite åt gången. Häll försiktig så att du inte får med gruset från musslorna som samlat sig på botten.
3
När pastan börjar bli klar tillsätt musslorna till pastasåsen som tillagas i ugnen. Spara lite av kokvattnet från pastan. Tillsätt pastan till såsen och blanda om. Tillsätt lite smör eller olja och ev lite kokvatten från pastan. Tillsätt hackad persilja och blanda om.