Adventsgifflar

Låt degen vara lite lös innan jäsning så blir det luftiga och lätta gifflar.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 10.5 dl vetemjöl

Fyllning:

1 dl hasselnötter
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
1.5 st äpplen

Pensling:

ägg
pärlsocker
hasselnötter hackade

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.

2
Fyllning: Mal nötterna på mandelkvarn. Rör ihop rumsvarmt smör, nötter, socker och kanel. Riv äpplena grovt.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Rulla bitarna till bollar. Kavla ut bollarna till rundlar, ca 30 cm i diameter. Sporra ut 8 trekanter av varje rundel. Lägg en klick fyllning i den breda änden och lägg på rivet äpple. Rulla ihop från den breda sidan. Lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper.

4
Låt gifflarna jäsa övertäckta, 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackade nötter. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.

Scroll to Top