Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 100 g smör
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- vetemjöl ca 14 dl
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
2 dl strösocker
1 st apelsin rivet skal och pressad saft
Pensling:
ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk pressad apelsinsaft
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Blanda i rumsvarmt smör i klickar, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.
2
Fyllning: Riv mandelmassan och rör ihop med rumsvarmt smör, socker, apelsinskal och -saft.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 25×40 cm. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i bitar och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta, 30 minuter.
4
Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt svalna.
5
Glasyr: Rör ihop florsocker och apelsinsaft och glasera bullarna.