Apelsinbullar

Du behöver 50 g jäst 5 dl mjölk 100 g smör 1 dl ljus sirap 1 tsk salt vetemjöl ca 14 dl Fyllning: 200 g...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl ca 14 dl

Fyllning:

200 g mandelmassa
100 g smör
2 dl strösocker
1 st apelsin rivet skal och pressad saft

Pensling:

ägg

Glasyr:

2 dl florsocker
1 msk pressad apelsinsaft

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Blanda i rumsvarmt smör i klickar, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.

2
Fyllning: Riv mandelmassan och rör ihop med rumsvarmt smör, socker, apelsinskal och -saft.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 25×40 cm. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i bitar och ställ dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta, 30 minuter.

4
Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt svalna.

5
Glasyr: Rör ihop florsocker och apelsinsaft och glasera bullarna.

Scroll to Top