Du behöver
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 150 g smör
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 10.5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 tsk kardemummakärnor
125 g smör
1.5 dl farinsocker
1 dl russin
Pensling:
ägg
mandelspån
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.
2
Fyllning: Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Rör ihop kardemumma, rumsvarmt smör och socker.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i tre bitar. Kavla ut bitarna till plattor, 30×45 cm. Bred på fyllning. Strö över russin. Rulla ihop till en längd eller krans, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klipp sneda jack med 2 cm mellanrum. Vik flikarna varannan åt höger och varannan åt vänster. Låt jäsa övertäckt, 30 minuter.
4
Pensla vetebrödet med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.