Vetelängder

Du behöver 50 g jäst 4 dl mjölk 150 g smör 1 tsk salt 1 dl strösocker 10.5 dl vetemjöl Fyllning: 1 tsk kardemummakärnor 125...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 10.5 dl vetemjöl

Fyllning:

1 tsk kardemummakärnor
125 g smör
1.5 dl farinsocker
1 dl russin

Pensling:

ägg
mandelspån

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.

2
Fyllning: Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Rör ihop kardemumma, rumsvarmt smör och socker.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i tre bitar. Kavla ut bitarna till plattor, 30×45 cm. Bred på fyllning. Strö över russin. Rulla ihop till en längd eller krans, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klipp sneda jack med 2 cm mellanrum. Vik flikarna varannan åt höger och varannan åt vänster. Låt jäsa övertäckt, 30 minuter.

4
Pensla vetebrödet med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.

Scroll to Top