Fruktkaka

En saftig kaka som är bäst dagen efter den bakats. Går utmärkt att frysa in i skivor och ta fram så många man önskar.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2.5 dl rörsocker
  • 4 st ägg
  • 1 dl pressad apelsinsaft
  • 50 g sötmandel
  • 50 g russin
  • 75 g torkade tranbär
  • 50 g apelsinskal syltade
  • 50 g pistaschmandel
  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk fiberhusk

Garnera med:

1 dl florsocker
1.5 tsk vatten
röda cocktailbär

Ugn: 150°

15 bitar

Gör så här

1
Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt, gärna med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Rör i apelsinsaften.

2
Skålla och skala mandeln. Blanda mandel, russin, tranbär, apelsinskal, pistaschmandel, bovetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och fiberhusk, och rör ner i smeten. Låt smeten svälla i 10 minuter. Rör om igen.

3
Smörj en avlång form, 1 1/2 l, väl och lägg ett bakplåtspapper i botten. Låt pappret gå upp på kortsidan. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen, 1 1/2 timme. Täck med folie om kakan börjar bli mörk. Låt kakan stå i 10 minuter innan den stjälps upp. Låt kallna.

4
Garnering: Blanda florsocker och vatten och spritsa över kakan. Garnera med cocktailbär.

Scroll to Top