Du behöver
- 200 g smör
- 2.5 dl rörsocker
- 4 st ägg
- 1 dl pressad apelsinsaft
- 50 g sötmandel
- 50 g russin
- 75 g torkade tranbär
- 50 g apelsinskal syltade
- 50 g pistaschmandel
- 3 dl bovetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
- 1 msk fiberhusk
Garnera med:
1 dl florsocker
1.5 tsk vatten
röda cocktailbär
Ugn: 150°
15 bitar
Gör så här
1
Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt, gärna med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Rör i apelsinsaften.
2
Skålla och skala mandeln. Blanda mandel, russin, tranbär, apelsinskal, pistaschmandel, bovetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och fiberhusk, och rör ner i smeten. Låt smeten svälla i 10 minuter. Rör om igen.
3
Smörj en avlång form, 1 1/2 l, väl och lägg ett bakplåtspapper i botten. Låt pappret gå upp på kortsidan. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen, 1 1/2 timme. Täck med folie om kakan börjar bli mörk. Låt kakan stå i 10 minuter innan den stjälps upp. Låt kallna.
4
Garnering: Blanda florsocker och vatten och spritsa över kakan. Garnera med cocktailbär.