Du behöver
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 4 dl filmjölk
- 1.5 tsk salt
- 2 tsk anis stött
- 2 tsk fänkål stött
- 0.75 dl sirap mörk
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl linfrön hela
- 4 dl rågmjöl grovt
- 3.5 dl vetemjöl
- 3 dl fikon ca 200 g
Ugn: 200°/175°
1 bröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt filmjölken och värm till 37º. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt salt, kryddor, sirap, solroskärnor, linfrön och allt mjöl, och arbeta ihop till en kladdig deg. Låt gärna maskinen gå några minuter. Tillsätt fikonen mot slutet. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
2
Klicka ut degen i en smord avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 l. Platta försiktigt till brödet och pudra över lite mjöl. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Sätt på ugnen på 200º.
3
Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175º, och grädda brödet, ca 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.
4
Låt brödet vila en stund i formen. Vicka upp brödet och låt det svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk och låt vila till nästa dag.