Grönkålssnurror med cheddar

Att fylla matbrödet med grönkål är kanske inte så vanligt. Men så här års är allt med grönkål helt rätt. Kålen ger både ett gott och färgrikt julbröd. Bröden går bra att frysa och sprödvärma vid servering.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • siktat dinkelmjöl ca 12 dl

Fyllning:

grönkålsstjälkar ca 400 g
1 st lök stor gul
rapsolja till stekning
flingsalt
6 msk julsenap
4 dl cheddarost riven

Pensla med:

1 st ägg
pumpakärnor
flingsalt

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl, och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.

2
Fyllning: Repa grönkålen från stjälkarna och hacka den fint. Skala och hacka löken. Fräs kål och lök i en stekpanna med olja, 10–15 minuter. Salta. Låt kallna.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn kaka som mäter 50×30 cm.

4
Fyllning: Bred senap på degen. Strö över kål och ost och rulla ihop som en rulltårta. Skär varje rulle i 20 bitar. Lägg snurrorna i mjölade bullformar. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Scroll to Top