Porternäcke med pumpakärnor

Med porter i degen får knäckebrödet en mustig ton. Gott tillsammans med det mesta som hör julen till: Skinka, pastej, ost och julsill.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl porter
  • 0.5 tsk salt
  • 2 dl rågmjöl grovt
  • vetemjöl ca 4 dl
  • 1.5 dl pumpakärnor
  • vete- eller kruskakli

Ugn: 225°/50°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Värm portern till 37º. Rör ut jästen i portern. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl och pumpakärnor, och arbeta ihop till en smidig deg.

2
Strö kli på bakbordet. Dela degen i 16 bitar och rulla dem till runda bollar. Kavla ut varje boll så tunt som möjligt. Kavla bröden med en kruskakavel eller nagga med en brödnagg.

3
Grädda mitt i ugnen tills brödkakorna börjar mörkna i kanterna, 6–8 minuter.

4
Sänk värmen till 50º och varmluft. Lägg alla bröd på 2 plåtar och efterbaka med luckan på glänt, ca 1 timme. Låt kallna på galler.

Scroll to Top