Saffranssticks med dadlar

Spännande käckesticks med dadlar och julens krydda nummer ett, saffran. Sticksen passar utmärkt att servera på glöggbjudningen, men de är också goda tillsammans med julens ostar.

Du behöver

  • 2.5 dl mjölk
  • 0.5 st saffran paket
  • 2 tsk torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl dadlar i små bitar
  • siktat dinkelmjöl ca 4 dl
  • vete- eller kruskakli
  • flingsalt

Ugn: 250°

Gör så här

1
Värm mjölken till 37º och blanda i saffran. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker och fullkornsmjöl. Arbeta in det siktade mjölet allt eftersom till en lagom konsistens. Tillsätt dadlarna mot slutet. Låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.

2
Ta upp degen på mjölat bord och dela degen i 10 bitar. Rulla bitarna till bollar.

3
Strö kli på bakbordet och vänd bullarna däri. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka, 20 cm i diameter. Strö på en aning flingsalt och kavla ytan så att saltet fastnar.

4
Skär varje kaka i 6 remsor med en sporre eller pizzaskärare och lägg över dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, 4–5 minuter. Låt kallna och stelna på galler.

Scroll to Top