Vörtbröd med tranbär och hasselnötter

Hembakat vörtbröd är alltid godast. Och den här enkla varianten av filmjölksbröd med färdig vörtkrydda är verkligen bara att röra ihop och låta ugnen göra jobbet. Jag använder gärna malt av korn i brödbaket, det ger en mustig och lite bitter smak. Malten köper du på hälsokostaffären. Men mörk sirap fungerar precis lika bra.

Du behöver

  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 4 msk vörtmix
  • 2 dl hasselnötter hela
  • 2 dl torkade tranbär
  • 0.75 dl malt av korn eller mörk sirap
  • 2 dl filmjölk
  • 2 dl porter eller mörkt julöl

Ugn: 200°

1 bröd

Gör så här

1
Blanda fullkornsmjöl av dinkel, siktat dinkelmjöl, rågkross, bikarbonat, salt, vörtmix, nötter och tranbär i en bunke. Tillsätt malt, filmjölk och porter, och arbeta ihop till en lös deg.

2
Häll degen i en smord avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.

3
Låt brödet vila en stund i formen. Vicka upp brödet och låt det svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk.

Scroll to Top