Du behöver
- 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
- 4 dl siktat dinkelmjöl
- 1 dl rågkross
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 4 msk vörtmix
- 2 dl hasselnötter hela
- 2 dl torkade tranbär
- 0.75 dl malt av korn eller mörk sirap
- 2 dl filmjölk
- 2 dl porter eller mörkt julöl
Ugn: 200°
1 bröd
Gör så här
1
Blanda fullkornsmjöl av dinkel, siktat dinkelmjöl, rågkross, bikarbonat, salt, vörtmix, nötter och tranbär i en bunke. Tillsätt malt, filmjölk och porter, och arbeta ihop till en lös deg.
2
Häll degen i en smord avlång brödform som rymmer ca 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat.
3
Låt brödet vila en stund i formen. Vicka upp brödet och låt det svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk.