Vridna lingonbröd

Lingon och enbär är härliga vintersmaker som också passar bra i matbrödsbaket. Bröden förvarar du ogräddade i frysen, som hemmagjorda bake-off-bröd. Så när julhelgen kommer är det hur smidigt som helst att bjuda på nygräddat.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • vetemjöl ca 8 dl

Fyllning:

2 st rödlökar
3 msk rapsolja
8 st enbär stötta
flingsalt
0.5 dl lingonsylt
1 dl lingon tinade
2 dl prästost riven

Pensla med:

1 st ägg
solroskärnor

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 40 minuter.

2
Fyllning: Skala och hacka löken och fräs den genomskinlig i en stekpanna med olja, ca 10 minuter. Blanda i enbär mot slutet. Salta. Låt kallna. Blanda i lingonsylt, lingon och ost.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en kaka som mäter 50×30 centimeter.

4
Bred fyllningen över den nedre halvan av degen. Vik över den ofyllda sidan. Skär degen i ca 2 cm breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid bröden och lägg dem på bakpappersklädda skärbrädor. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

5
Ställ in skärbrädorna i frysen. När bröden fryst, lägg över dem i fryspåsar.

6
Gräddning av bullarna: Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen värms, ca 30 minuter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på solroskärnor. Grädda mitt i ugnen, 8–10 minuter. Serveras nygräddade.

Scroll to Top