Du behöver
- 25 g jäst
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 1 g saffran 2 kuvert
- 1 st sockerbit
- 0.5 dl strösocker
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 9 dl
Fyllning:
200 g smör
1 dl rörsocker
200 g mandelmassa
2 tsk kardemumma malen
Pensling:
ägg
rörsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och rör ner i smörblandningen. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt socker, ägg och mjöl, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, 45 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, rörsocker, riven mandelmassa och kardemumma.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är 25×60 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel på längden. Skär remsor, 1 1/2 cm breda. Snurra dem några varv. Lägg snurrorna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter.
5
Pensla saffranssnurrorna med uppvispat ägg och strö på rörsocker. Grädda snurrorna mitt i ugnen, ca 8 minuter.