Saffranssnurror

Ps. Det är samma deg som till saffransgifflarna.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 9 dl

Fyllning:

200 g smör
1 dl rörsocker
200 g mandelmassa
2 tsk kardemumma malen

Pensling:

ägg
rörsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och rör ner i smörblandningen. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt socker, ägg och mjöl, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, 45 minuter.

3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, rörsocker, riven mandelmassa och kardemumma.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel som är 25×60 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel på längden. Skär remsor, 1 1/2 cm breda. Snurra dem några varv. Lägg snurrorna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter.

5
Pensla saffranssnurrorna med uppvispat ägg och strö på rörsocker. Grädda snurrorna mitt i ugnen, ca 8 minuter.

Scroll to Top