Lingonchutney med äpple

En chutney med äpplen och lingon känns lite mer spännande än ett traditionellt äppelmos. Passar till lantpatén men även till skinkan, revbensspjällen, korven och köttbullarna på julbordet.

Du behöver

  • 750 g röda äpplen
  • 2 st rödlök
  • 1 st röd chilifrukt
  • 1 st lingon 225 g
  • 3 dl rörsocker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl russin
  • 1 st kanelstång
  • 1 tsk kryddpeppar nystött
  • 1 krm chiliflakes
  • salt

ca 1 liter

Gör så här

1
Skölj och skär äpplena i bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka chilin.

2
Blanda äpple, lök, chili, lingon, socker, vinäger, russin, kanel, kryddpeppar och chiliflakes i en gryta, och koka på svag värme utan lock, ca 40 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt.

3
Häll upp på burkar och förvara i kylen. Låt gärna smakerna mogna ett par dagar före servering.

Scroll to Top