Clementinmuffins upp-och-ner

Muffinsen bakas med en clementinskiva i botten och vänds sedan uppochner för att avslöja en spännande design. Servera med lite vispad grädde.

12 stycken

Du behöver

  • 3 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 clementin, rivet skal
  • farinsocker ca 4 msk
  • ca 3 clementiner

Clementinsirap:

1 ½ dl clementinjuice, du kan köpa färdig juice eller pressa själv
1 ½ dl strösocker

Servera med:

clementinsirap
vispgrädde

Ugn: 200°

Gör så här

1
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst, gärna med elvisp. Smält smöret och rör ner i smeten tillsammans med mjölk.
2
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör sist ner clementinskal och -saft.
3
Smörj ett muffinsbleck väl. Strö i 1/2–1 tsk farinsocker i varje.
4
Skala clementinerna och skär dem 1 cm tjocka skivor. Lägg en skiva i varje form. Fyll på med smet. Grädda mitt i ugnen tills de är klara, ca 15 minuter.
5
Clementinsirap: Koka upp clementinjuice och socker, och koka tills lagen börjar tjockna.
6
Lossa muffinsen och stjälp upp dem och servera med lite clementinsirap och vispad grädde.
Scroll to Top