Ugnsbakad lax med örtfyllning

Du behöver 1 st gul lök 1 msk smör 200 g färsk spenat salt peppar 1 dl örter persilja 1.2 kg laxfilé med skinn 1...

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 200 g färsk spenat
  • salt peppar
  • 1 dl örter persilja
  • 1.2 kg laxfilé med skinn
  • 1 kg delikatesspotatis
  • 1 msk senapsfrö gula
  • 2 msk rapsolja

Sås:

3 dl gräddfil
0.5 dl majonnäs
1 msk senap
0.33 dl hackade örter t ex timjan

Servera med:

sallad

Ugn: 200°

Gör så här

1
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg i spenaten och fräs tills vätskan kokat in. Salta och peppra. Blanda i örterna.

2
Dela laxen på längden precis där den tjockare delen börjar bli tunn. Lägg laxen med skinnsidan ner och lägg steksnöre under den ena laxhalvan. Krydda köttsidorna med salt och peppar.

3
Lägg spenatfyllningen på laxhalvan med snöre och lägg på andra med köttsidan ner mot fyllningen. Bind snörena om båda laxsidorna så de hålls ihop. Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper i botten.

4
Koka upp potatisen och koka den i 5 minuter. Häll av vattnet och ånga den torr. Krossa senapsfröna lätt. Blanda potatis, senapsfrö, salt, peppar och olja, och lägg bredvid laxen. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter.

5
Sås: Rör ihop gräddfil, majonnäs, senap och örter. Smaka av med salt och peppar. Servera till laxen och potatisen tillsammans med en sallad.

Scroll to Top