Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 msk smör
- 200 g färsk spenat
- salt peppar
- 1 dl örter persilja
- 1.2 kg laxfilé med skinn
- 1 kg delikatesspotatis
- 1 msk senapsfrö gula
- 2 msk rapsolja
Sås:
3 dl gräddfil
0.5 dl majonnäs
1 msk senap
0.33 dl hackade örter t ex timjan
Servera med:
sallad
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skala och hacka löken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg i spenaten och fräs tills vätskan kokat in. Salta och peppra. Blanda i örterna.
2
Dela laxen på längden precis där den tjockare delen börjar bli tunn. Lägg laxen med skinnsidan ner och lägg steksnöre under den ena laxhalvan. Krydda köttsidorna med salt och peppar.
3
Lägg spenatfyllningen på laxhalvan med snöre och lägg på andra med köttsidan ner mot fyllningen. Bind snörena om båda laxsidorna så de hålls ihop. Lägg laxen i en långpanna med bakplåtspapper i botten.
4
Koka upp potatisen och koka den i 5 minuter. Häll av vattnet och ånga den torr. Krossa senapsfröna lätt. Blanda potatis, senapsfrö, salt, peppar och olja, och lägg bredvid laxen. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter.
5
Sås: Rör ihop gräddfil, majonnäs, senap och örter. Smaka av med salt och peppar. Servera till laxen och potatisen tillsammans med en sallad.