15 stycken
Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl vatten
- 1 äpple
- 1 dl hasselnötter
- 2 dl havregryn
- 3 msk ljus sirap
- 1 tsk salt
- 3 dl vetemjöl special fullkorn
- 7 ½ dl vetemjöl special
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp.
2
Skala och riv äpplet. Hacka nötterna grovt. Rör ner äpple, nötter, havregryn sirap, salt, det mesta av mjölet, och arbeta degen väl i maskin, 8 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 15 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck bullarna med plastfolie och låt plåten stå i kylen över natten, 10–12 timmar.
4
Ta ut plåten ur kylen och låt bullarna jäsa i rumstemperatur, 30 minuter. Pensla med vatten och strö på havregryn. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.