Sverigebakelsen

Sveriges nationaldag firar vi såklart med fika. Den här söta Sverigebakelsen med mandelmassa, grädde och jordgubbar blir lätt en tradition år efter år.

12 stycken

Du behöver

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 stora ägg, 65 gram

Fyllning:

75 g smör
1 ägg
150 g mandelmassa
2 ½ dl florsocker
2 msk pressad apelsinsaft

Garnering:

3 dl vispgrädde
jordgubbar
flagga

Ugn 175°

Gör så här

1

Riv mandelmassan på rivjärn. Rör ihop mandelmassa och smör med elvisp. Vispa i äggen ett i taget och vispa till en jämn smet.

2

Smörj 12 formar i ett muffinsbleck väl och fördela smeten i dem. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och ta sedan upp kakorna ur formarna och låt kallna.

3

Fyllning: Smält smöret till fyllningen. Låt det svalna något. Rör i ägg, riven mandelmassa, florsocker och apelsinsaft. Blanda om till en jämn smet och låt den kallna i kylskåp.

4

Bred mandelfyllning på kakorna. Vispa grädden och spritsa ovanpå kakorna. Garnera med delade jordgubbar och flagga.

Scroll to Top