Laxpaj

Du behöver Pajdeg: 250 g smör 5 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 1 dl vatten Fyllning: 1 st purjolök 2 msk smör 200 g färsk...

Du behöver

Pajdeg:

250 g smör
5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl vatten

Fyllning:

1 st purjolök
2 msk smör
200 g färsk spenat
1 st citron rivet skal
10 st soltorkade tomater
3 dl riven ost
250 g kallrökt lax

Äggstanning:

5 st ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Garnera med:

citron
dill

Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och grahamsmjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en form, 35×25 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen. Låt formen stå i kylen, 30 minuter. Förgrädda pajskalet, 10 minuter.

2

Fyllning: Skölj och skiva purjolöken och fräs den i en stekpanna med smör. Tillsätt spenaten och fräs tills den är mjuk. Blanda i citronskal och strimlade tomater. Strö osten i pajskalet. Lägg spenatfräset i pajformen. Strimla laxen och lägg den ovanpå.

3

Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar, och häll i formen. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat, 30–40 minuter. Skär upp pajen i rutor och garnera med citron och dill.

Scroll to Top