Du behöver
Pajdeg:
250 g smör
5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl vatten
Fyllning:
1 st purjolök
2 msk smör
200 g färsk spenat
1 st citron rivet skal
10 st soltorkade tomater
3 dl riven ost
250 g kallrökt lax
Äggstanning:
5 st ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt och peppar
Garnera med:
citron
dill
Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och grahamsmjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en form, 35×25 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen. Låt formen stå i kylen, 30 minuter. Förgrädda pajskalet, 10 minuter.
Fyllning: Skölj och skiva purjolöken och fräs den i en stekpanna med smör. Tillsätt spenaten och fräs tills den är mjuk. Blanda i citronskal och strimlade tomater. Strö osten i pajskalet. Lägg spenatfräset i pajformen. Strimla laxen och lägg den ovanpå.
Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar, och häll i formen. Grädda mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat, 30–40 minuter. Skär upp pajen i rutor och garnera med citron och dill.