4 portioner
Du behöver
- 600 g fläskfilé
- salt och peppar
- 3 msk smör
- 2 dl vatten
Kantarellsås:
250 g kantareller
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar
50 g gorgonzola
10 miniplommontomater
Potatismos:
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk smör
½ dl vispgrädde
Ugn: 225°
Gör så här
Putsa köttet och skär det i skivor. Salta och peppra. Stek köttet tills det fått fin färg i en stekpanna med 1 msk smör. Ta upp köttet och koka ur stekpannan med vattnet. Spara skyn till såsen.
Kantarellsås: Ansa svampen och stek den i en stekpanna med 2 msk smör. Strö över mjöl och rör om. Späd med sky och grädde, och koka upp. Tillsätt fond och soja och smaka av med salt och peppar.
Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Ånga den torr. Mosa potatisen med potatisstöt eller pressa genom en purépress. Tillsätt äggulor, smör och grädde, och blanda till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa moset runt kanten i en smord ugnsform. Lägg köttet i mitten och häll på såsen. Dela gorgonzolan i bitar och lägg ovanpå. Lägg på tomaterna och gratinera i 15 minuter tills moset fått fin färg.