2–3 burkar
Du behöver
- 2 ½ kg Västeråsgurka
- 12 dillkronor
- 12 svartvinbärsblad
- ½ dl tärnad pepparrot
Saltlag:
1 dl salt per liter vatten
Ättikslag:
3 dl ättiksprit 12 %
10 dl vatten
10 dl strösocker
¼ dl gula senapsfrön
5 kryddnejlikor
1 tsk vitpepparkorn
Gör så här
Borsta och skölj gurkorna rena. Picka skalet med en gaffel och lägg dem i en stor bunke.
Saltlag: Mät upp och häll i så mycket vatten att det täcker gurkorna. Tillsätt salt (1 dl salt/liter vatten). Låt stå i kylen, 1 dygn. Häll av saltvattnet och skölj av gurkorna.
Ättikslag: Blanda ättiksprit, vatten, socker, senapsfrön, kryddnejlikor och pepparkorn i en gryta, och koka upp. Ställ grytan i kallt vattenbad.
Varva gurkor, dillkronor, vinbärsblad och pepparrot i rena glasburkar. Häll den kalla lagen över gurkorna. Sätt på lock och låt stå svalt i 2 dygn.
Häll lagen i en kastrull och koka upp den på nytt. Skumma och låt lagen kallna i kallt vattenbad. Häll lagen över gurkorna. Sätt på lock och låt svalna. Förvara i kylen. Efter 4 veckor är de knapriga och har fått rätt smak.