Köttfärspaj med svamp

En matig köttfärspaj med kantareller och dill. Pajen passar både i matlådan och på festens buffébord. Servera med en god sallad.

4 portioner

Du behöver

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:

400 g köttfärs
2 msk smör 1 + 1
1 gul lök
300 g kantareller eller annan svamp, t ex ostronskivling eller champinjoner
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad dill

Äggstanning:

3 ägg
1 dl crème fraîche
1 dl mjölk
salt och peppar

Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå i kylen i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

2

Fyllning: Stek färsen smulig i en stekpanna med 1 msk smör. Skala och hacka löken. Ansa kantarellerna. Stek lök och kantareller tills det börjar få färg i en stekpanna med 1 msk smör . Tillsätt pressad vitlök och dill. Lägg färs och svampfräs i pajskalet.

3

Äggstanning: Vispa samman ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda tills äggstanningen stelnat, ca 35 minuter.

Scroll to Top