Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 125 g smör
- 0.5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
125 g smör
1 msk vaniljsocker
1.5 dl pekannötter
Toscasmet:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
Ugn: 225°
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassan och rör samman den med rumsvarmt smör, vaniljsocker och hackade pekannötter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta och bred på fyllning. Rulla ihop och skär i bitar. Ställ bitarna i en långpanna med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter.
Toscasmet: Blanda smör, socker, mjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning. Låt svalna. Klicka smeten på bullarna. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt svalna och bryt till bullar.