6 portioner
Du behöver
- 1 kg vildsvinskött benfritt kött, t ex bog
- smör
- salt
- nymald peppar
- 3 schalottenlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 selleristjälk
- 1 tsk fänkålsfrön stötta
- 4 kvistar rosmarin
- 2 lagerblad
- 2 msk tomatpuré
- 5 dl rödvin
- 1 msk viltfond
- 3 tsk flytande honung
- 2 msk smör
Servera med:
potatismos
inlagd gurka
rönnbärsgelé
Ugn: 100°
Gör så här
Bryn köttbiten runtom i smör. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan. Skala och hacka lök och vitlök, tärna moroten och strimla sellerin.
Fräs grönsakerna i smör i en ugnsfast gryta med lock. Tillsätt fänkål, rosmarin, lagerblad, tomatpuré, vin och fond. Koka upp och lägg i köttet. Sätt på locket.
Sätt in grytan mitt i ugnen. Låt stå tills köttet är riktigt mört och går att dra isär, 7–8 timmar. Lyft försiktigt upp köttet och håll det varmt.
Koka ihop såsen tills ungefär hälften återstår. Blanda i honung och smaka av med salt och peppar. Vispa i smöret, nu ska såsen inte koka mer.