Du behöver
- 2 kg viltkött med ben av rygg, bog eller bringa
- 1 msk salt /l vatten
- 1 st morot
- 1 st gul lök
- 1 bitar rotselleri
- 10 st vitpepparkorn
- 5 st kryddpepparkorn
- 6 st enbär
- 2 st nejlikor
- 3 st lagerblad
Grönsaker:
1,5 l köttbuljong
1 st palsternacka
1 st morot
2 st potatisar
5 cm purjolök
savojkål några blad
3 msk repade timjanblad
Servera med:
pepparrotsaioli se recept i kommentarsfältet
riven pepparrot
Gör så här
Putsa köttet och lägg det i en gryta. Häll på så mycket vatten att det täcker köttet och koka upp. Ta upp köttet ur grytan och skölj av det. Häll bort kokvattnet och diska ur grytan.
Lägg tillbaka köttet i grytan. Häll på så mycket vatten att det täcker köttet. Koka upp och skumma väl. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten.
Lägg i skalad och grovt skuren morot, lök och rotselleri. Lägg i kryddorna. Koka sakta under lock tills köttet lossnar lätt från benen, ca 1 1/2 timme. Skumma under kokningen så att buljongen blir klar. Låt köttet vila i buljongen, ca 20 minuter.
Grönsaker: Sila och koka upp ca 1 1/2 liter av köttbuljongen. Skala och skär palsternacka och morot i stavar. Skala och klyfta potatisen. Lägg i rotfrukter och potatis och koka sakta under lock, ca 8 minuter. Ansa och strimla purjolöken och tillsätt till grytan tillsammans med savojkål i bitar, och koka i ca 5 minuter. Tillsätt timjan.
Vid servering: Lägg upp grönsaker, köttet som delats i mindre bitar och buljong i djupa tallrikar. Låt var och en krydda sin gryta med pepparrotsaioli och eventuellt extra riven pepparrot.
Pepparrotsaioli:
Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa upp 2 äggulor. Tillsätt 2 1/2 dl rapsolja droppvis under vispning. Häll inte i för snabbt, för då skär det sig. Smaka av med ca 1 msk färskriven pepparrot och flingsalt.