Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk 37º
- 150 g smör
- 1 dl vit sirap
- 0.5 tsk salt
- 14 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 st apelsin Rivet skal
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 225º
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Häll på ljummen mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl till en smidig deg, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt, 40 minuter.
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och apelsinskal.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 50×30 cm och bred på fyllning.
Vik plattan dubbel på längden. Skär 18 bitar av varje platta och skär ett snitt i varje bit nästan hela vägen upp. Remsan ska se ut som en byxa. Snurra bitarna och forma en knut. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.