Briochekransar med äpple

Degen blir bäst om alla ingredienser är rumsvarma.

Du behöver

2 kransar:

50 g jäst
2.5 dl mjölk 37º
1 krm salt
1.5 dl strösocker
3 st ägg
300 g smör

Fyllning:

75 g smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
2 st äpplen
14 dl vetemjöl

Pensling:

ägg
mandelspån

Ugn: 200º

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Häll på ljummen mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, rumsvarmt smör i klickar och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, till en smidig deg, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt, i 1–1 1/2 timme.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 50×30 cm.

3

Fyllning: Bred på rumsvarmt smör på degplattorna och strö över socker och kanel. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och lägg klyftorna på degen. Rulla ihop från långsidan och forma en krans.

4

Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och skär snitt med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt, ca 45 minuter.

5

Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.


Kommentar:
Receptet räcker till två kransar.

Scroll to Top