Du behöver
2 kransar:
50 g jäst
2.5 dl mjölk 37º
1 krm salt
1.5 dl strösocker
3 st ägg
300 g smör
Fyllning:
75 g smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
2 st äpplen
14 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
mandelspån
Ugn: 200º
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Häll på ljummen mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, ägg, rumsvarmt smör i klickar och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, till en smidig deg, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt, i 1–1 1/2 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 50×30 cm.
Fyllning: Bred på rumsvarmt smör på degplattorna och strö över socker och kanel. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och lägg klyftorna på degen. Rulla ihop från långsidan och forma en krans.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och skär snitt med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt, ca 45 minuter.
Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter.
Receptet räcker till två kransar.