Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 100 g smör
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 2 dl grahamsmjöl
- 12 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
Pensling:
ägg
vallmofrö
krossat linfrö
Ugn: 225°
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, rumsvarmt smör i bitar, salt, socker, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 25×35 cm.
Fyllning Bred på rumsvarmt smör och vik degen i tre delar på längden. Skär i snibbar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa övertäckta, i 30 minuter. Pensla snibbarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö och krossat linfrö. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.