Du behöver
- 1.5 dl russin
- 1 dl vatten
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl svagdricka
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk mald nejlika
- 15 dl rågsikt
Ugn: 225°
Gör så här
Koka russinen mjuka i en kastrull med 1 dl vatten. Låt svalna till rumstemperatur.
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt svagdricka och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av degspadet, sirap, salt, ingefära, nejlikor, russin med vatten och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.