Vörtbröd

Du behöver 1.5 dl russin 1 dl vatten 50 g jäst 50 g smör eller margarin 5 dl svagdricka 1 dl ljus sirap 1 tsk...

Du behöver

  • 1.5 dl russin
  • 1 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl svagdricka
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 tsk mald nejlika
  • 15 dl rågsikt

Ugn: 225°

Gör så här

1

Koka russinen mjuka i en kastrull med 1 dl vatten. Låt svalna till rumstemperatur.

2

Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt svagdricka och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp. 

3

Tillsätt resten av degspadet, sirap, salt, ingefära, nejlikor, russin med vatten och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt degen jäsa övertäckt, 40 minuter.

 

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Scroll to Top