Lussekatter

Du behöver 1 g saffran 2 kuvert 1 st sockerbit 5 dl mjölk 50 g jäst 0.5 tsk salt 1.5 dl vit sirap eller strösocker...

Du behöver

  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl vit sirap eller strösocker
  • 1 st ägg
  • 200 g smör
  • 15 dl vetemjöl

Pensling:

ägg
russin

Ugn: 225°

Gör så här

1

Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken med saffran till 37°. Smula ner jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. 

2

Tillsätt salt, sirap, ägg, rumsvarmt smör i bitar och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt, 1 1/2 timme.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut varje bit till en längd och dela längden i 22 bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder och forma dem till önskad lussefigur.

4

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta, 30 minuter.

5

Tryck ner russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda, ca 8 minuter.

Scroll to Top