Du behöver
- 1 g saffran 2 kuvert
- 1 st sockerbit
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 tsk salt
- 1.5 dl vit sirap eller strösocker
- 1 st ägg
- 200 g smör
- 15 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
russin
Ugn: 225°
Gör så här
Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken med saffran till 37°. Smula ner jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, sirap, ägg, rumsvarmt smör i bitar och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt, 1 1/2 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut varje bit till en längd och dela längden i 22 bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder och forma dem till önskad lussefigur.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta, 30 minuter.
Tryck ner russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda, ca 8 minuter.