Du behöver
- 6 st färska fikon
Lag:
1.5 dl strösocker
1.5 dl vatten
1 st kanelstång
0.5 st apelsin skal skalat med potatisskalare
1 dl konjak
Gör så här
Lag: Koka socker, vatten, kanelstång och apelsinskal sakta under lock några minuter. Ta upp kanel och apelsinskal. Häll i konjaken, nu ska lagen inte koka mer.
För hela fikon: Skölj fikonen och picka dem med en ren provsticka. Packa fikonen tätt i en väl rengjord burk. Häll på den heta lagen. Låt svalna. Sätt på lock och förvara i kylen. Fikonen mår bra av att dra någon dag innan de avnjuts. De håller sig någon vecka i kylen.
För klyftade fikon: Skölj fikonen och dela dem på mitten eller i grova klyftor. Lägg dem i en burk och häll på den varma lagen. Låt dra minst någon timme innan servering.