Ljuvlig chokladmazarinkaka

Baka mazariner på enklaste vis! I stället för portionsformar bakar vi en stor kaka som skärs i rutor. Med en härligt solgul glasyr och färgglatt strössel blir kakorna dessutom vårfina.

21 stycken

Du behöver

Botten:

225 g smör
4 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 äggula

Fyllning:

125 g smör
400 g mandelmassa
3 ägg
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
75 g mörk choklad

Glasyr:

3 ½ dl florsocker
2 msk vatten
gul hushållsfärg
strössel

Ugn: 200°/180°

Gör så här

1

Botten: Blanda smöret i bitar, mjöl, socker och äggula till en deg, gärna i matberedare. Kavla ut den på bakplåtspapper till en fyrkant, 20 x 30 cm, och lägg den i en form med samma mått. Nagga degen och förgrädda i 200°, 10 minuter. Låt svalna något. Sänk värmen i ugnen.

2

Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör och riven mandelmassa. Vispa i äggen ett i taget och blanda i kakao och vaniljsocker.

3

Hacka chokladen fint och blanda ner i mandelsmeten. Fördela smeten över bottnen och grädda i 180°,  25 minuter. Låt kakan svalna.

4

Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr och färga den gul med hushållsfärg. Bred glasyren över kakan och strö på strössel. Låt stelna och skär i rutor.


Kommentar:
Dubbla receptet om du vill baka kakan i en vanlig långpanna, 30 x 40 cm.
Scroll to Top