Chokladkaka med toscatopp

En härligt mjuk chokladkaka med en söt och lite knaprig toscatopp. Kakorna bakas i muffinsform och passar bra att ta med på picknick eller utflykt.

17 stycken

Du behöver

  • 150 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ½ dl vetemjöl

Tosca:

50 g smör
4 msk strösocker
4 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 ½ dl sötmandel

Ugn: 200°

Gör så här

1

Smält chokladen över vattenbad. Rör ihop rumsvarmt smör, farinsocker och socker med elvisp. Tillsätt äggen under vispning. Rör i vaniljsocker, kakao, bakpulver, mjöl och smält choklad. Arbeta ihop till en kladdig deg och låt den vila i kylen i 30 minuter.

2

Tosca: Smält smöret i en kastrull. Rör i socker, sirap, vaniljsocker, mjöl, mjölk och hackad mandel. Koka ihop någon minut. Låt toscan svalna.

3

Rulla bollar av degen och lägg i pappformar, gärna i muffinsplåt. Tryck en stor grop i varje med tummen. Fyll med toscasmet. Grädda i 15 minuter.

Scroll to Top