Citronkräm med jordgubbar och mandelflarn

Len och syrlig citronkräm med vispad grädde, söta bär och frasiga mandelflarn. Det här är en frisk och lätt efterrätt som blir perfekt avslut på en god middag.

10 glas

Du behöver

  • 10 äggulor
  • 6 ½ dl vispgrädde
  • 2 citroner
  • 2 ½ dl strösocker
  • jordgubbar
  • blåbär

Mandelflarn

75 g smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl sötmandel, finhackad
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ugn: 175°

Gör så här

1

Vispa samman äggulor och 1 1/2 dl av grädden i en skål. Tvätta citronerna väl och riv skalet. Pressa ur saften. Blanda citronskal och saft med socker i en kastrull och koka upp.

2

Sila ner den varma lagen över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka äggvispet i kastrullen och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta den av värmen. Låt svalna, rör då och då. Låt sedan krämen stå i kyl tills servering.

3

Vispa resten av grädden. Varva citronkräm, grädde och bär i portionsglas. Servera med mandelflarn.

4

Mandelflarn: Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i havregryn, hackad mandel, mjöl, bakpulver och smält smör och rör om till en smet. Klicka ut sex teskedsstora klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 8 minuter. Böj dem eventuellt över en kavel eller flaska. Servera till citrondesserten.

Scroll to Top