10 glas
Du behöver
- 10 äggulor
- 6 ½ dl vispgrädde
- 2 citroner
- 2 ½ dl strösocker
- jordgubbar
- blåbär
Mandelflarn
75 g smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl sötmandel, finhackad
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ugn: 175°
Gör så här
Vispa samman äggulor och 1 1/2 dl av grädden i en skål. Tvätta citronerna väl och riv skalet. Pressa ur saften. Blanda citronskal och saft med socker i en kastrull och koka upp.
Sila ner den varma lagen över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka äggvispet i kastrullen och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta den av värmen. Låt svalna, rör då och då. Låt sedan krämen stå i kyl tills servering.
Vispa resten av grädden. Varva citronkräm, grädde och bär i portionsglas. Servera med mandelflarn.
Mandelflarn: Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i havregryn, hackad mandel, mjöl, bakpulver och smält smör och rör om till en smet. Klicka ut sex teskedsstora klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 8 minuter. Böj dem eventuellt över en kavel eller flaska. Servera till citrondesserten.