1 burk
Du behöver
- 5 saftiga päron
- 2 msk pressad citronsaft
- 1 vaniljstång
- 3 ½ dl syltsocker
- 2 msk päronkonjak (Xanté, går att utesluta)
Gör så här
Skala, dela, kärna ur och skär päronen i bitar. Lägg dem i en gryta med citronsaften och koka upp under omrörning tills frukten saftar sig. Låt koka 10 minuter.
Tillsätt snittad vaniljstång och syltsocker. Koka kraftigt 5 minuter. Ta upp vaniljstången och grovmixa marmeladen med mixerstav. Kontrollera att marmeladen är lagom fast med marmeladprov (ta en klick av fruktmassan och lägg på en kall tallrik. Med en sked drar du sen en linje i mitten genom klicken. Delar sig fruktmassan och är kvar på båda sidor om linjen, och inte rinner ihop igen, då är den klar. Är den förlös? Koka lite till).
3
Smaksätt med päronkonjak och lägg tillbaka vaniljstången. Ös upp i varm burk och låt marmeladen svalna. Servera till skorpor eller kex.