Du behöver
Botten:
100 g smör
2.5 dl strösocker
2 st ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Mörk chokladmousse:
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 st gelatinblad
Mjölkchokladmousse:
150 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
1 st gelatinblad
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 st gelatinblad
Garnera med:
kakao
choklad vit och ljus, hyvlad
Ugn: 175°
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och rör ner socker och ägg. Blanda i mjöl, kakao och vaniljsocker.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna.
Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Vispa 2 1/3 av grädden tills den är fast. Koka upp resterande 2/3 dl.
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad, häll över den varma grädden och rör till en slät smet.
Ta upp gelatinbladet och låt smälta i chokladsmeten. Låt svalna. Blanda ner en klick grädde i chokladsmeten och vänd sedan ner i den vispade grädden. Bred moussen på chokladbotten och låt stå kallt i 1 timme.
Gör mjölkchoklad- och vit chokladmousse på samma sätt. Låt hela tårtan stå kallt i minst tre timmar. Garnera med siktad kakao och hyvlad choklad.
En fin tårta som ta lite tid att göra men håller fint ett par dagar i kylen. Värm chokladkakan ca 10 sekunder i mikro så går det fint att hyvla vackra spån till garnering.