Du behöver
- 300 g cookies
- 150 g smör
Fyllning
400 g färskost
1.5 dl kesella
0.5 dl strösocker
0.5 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
ägg
0.5 dl vispgrädde
125 g vit choklad
1.5 dl blåbär
Garnering
blåbär och florsocker
Gör så här
Krossa kakorna i en matberedare. Smält matfettet. Blanda samman kaksmulor och matfett. Tryck ut blandningen med hjälp av handen i en smord form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter.
Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i formens botten. Förgrädda i ugnens mitt i 12–14 minuter 175 grader, tag ut och låt svalna.
Höj nu ugnen till 200 grader. Vispa samman färskost, kesella och socker till en slät smet. Tillsätt majsstärkelse och vaniljsocker. Rör om.
Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje ägg. Tillsätt vispgrädde.
Dela chokladen i bitar och smält chokladen över vattenbad. Vänd ner chokladen i smeten.
Häll smeten över kexbottnen. Strö över blåbär.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tycker du att kakan får för mycket färg så täck över med aluminium folie.
Tag ut kakan och låt den svalna. Låt därefter kakan stå i ett par timmar i kylen innan den serveras.
Garnera kakan med blåbär vid serveringen. Pudra gärna över lite florsocker.