Blåbärscheesecake

Ugnsbakad cheesecake med en botten gjord av cookies och med en underbart krämig fyllning med blåbär. Kakan behöver stå till sig lite efter gräddningen. Täck över med lite folie i ugnen om den blir för mörk.

Du behöver

  • 300 g cookies
  • 150 g smör

Fyllning

400 g färskost
1.5 dl kesella
0.5 dl strösocker
0.5 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
ägg
0.5 dl vispgrädde
125 g vit choklad
1.5 dl blåbär

Garnering

blåbär och florsocker

Gör så här

1

Krossa kakorna i en matberedare. Smält matfettet. Blanda samman kaksmulor och matfett. Tryck ut blandningen med hjälp av handen i en smord form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter.

2

Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i formens botten. Förgrädda i ugnens mitt i 12–14 minuter 175 grader, tag ut och låt svalna.

3

Höj nu ugnen till 200 grader. Vispa samman färskost, kesella och socker till en slät smet. Tillsätt majsstärkelse och vaniljsocker. Rör om.

4

Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje ägg. Tillsätt vispgrädde.

5

Dela chokladen i bitar och smält chokladen över vattenbad. Vänd ner chokladen i smeten.

6

Häll smeten över kexbottnen. Strö över blåbär.

7

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tycker du att kakan får för mycket färg så täck över med aluminium folie.

8

Tag ut kakan och låt den svalna. Låt därefter kakan stå i ett par timmar i kylen innan den serveras.

9

Garnera kakan med blåbär vid serveringen. Pudra gärna över lite florsocker.

Scroll to Top