Västerbottenfocaccia

Perfekt bröd att servera på kräftbordet eller att servera som starters med olika små plock som ex kallskuret, ostar och delade grönsaker. Det kan inte bli så mycket bättre. Oliverna kan bytas ut mot ex stora kapris eller soltorkade tomater.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk mortlade dillfrön
  • 2 dl riven Västerbottensost ca 100 g
  • 1 tsk salt
  • 10.5 dl vetemjöl special

Topping

.5 dl halverade urkärnade gröna oliver
1.5 dl riven Västerbottensost
flingsalt
1 kruka finhackad dill
0.5 dl olivolja

Gör så här

1

Ugn 225 grader. Smula ner jästen i en bunke eller i en skål till en degblandare. Blanda samman jästen med det kalla vattnet. Tillsätt olja, salt, dillfrön, riven ost och vetemjöl lite i taget under tiden som maskinen går eller som du arbetar in mjölet.

2

Arbeta degen smidig i minst 10 minuter i maskin eller ca 15 minuter för hand, knåda på. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter. Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd långpanna och tryck ut degen jämnt fördelad på plåten. Det går bättre om du oljar handen lite lätt.

3

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter. Tryck små gropar i degen med hjälp av ett finger. Fördela oliver över brödet och strö över den rivna osten och lite salt.

4

Grädda brödet strax under ugnens mitt i ca 20 minuter. Mixa samman olja tillsammans med dill med hjälp av en stavmixer. Pensla oljan över brödet och låt brödet svalna. Skär brödet i smala remsor. Om det blir olja över kan du servera den till brödet .

Scroll to Top