Kasslergratäng med ädelost och spenat

Kassler kräver inte lång tillagningstid och är därför perfekt i gratänger. Här tillsammans med ädelost och spenat i en krämig gratängsås.

4 portioner

Du behöver

  • 1 purjolök
  • 200 g spenat
  • 2 msk smör
  • 500 g skivad kassler
  • 6 dl standardmjölk
  • 3 ½ msk vetemjöl
  • 140 g riven/smulad ädelost
  • ½ tsk salt
  • 1 krm salt
  • 3 msk finhackad persilja

Chilipicklad gurka

½ gurka
1 röd chilifrukt
½ dl ättika 12 %
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

Serveras med

krispig sallad
chilipicklad gurka

Ugn: 225°

Gör så här

1

Chilipicklad gurka: Tärna gurkan fint. Halvera, kärna ur och finhacka chilifrukten. Blanda samman ättika, socker och vatten i en bunke. Rör så att sockret löses upp. Lägg ner gurka och chili och låt allt snabbpicklas i minst 2 timmar.

2

Gratäng: Skölj, ansa och skiva purjolöken. Ansa spenaten. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs purjolök och spenat blankt och smidigt utan att det får färg. Fördela blandningen i en smord eldfast form ca 20×30 cm. Skiva kasslern. Fördela kasslerskivor i formen ovanpå lök och spenatbladningen.

3

Vispa samman halva mängden mjölk med vetemjöl i en kastrull. Tillsätt resterande mängd mjölk och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i ca 5 minuter på svag värme. Rör då och då. Tag av från värmen och rör ner riven ädelost, krydda med salt, peppar och hackad persilja.

4

Häll såsen över kasslerskivorna. Gratinera strax under ugnens mitt i ca 20–25 minuter eller tills gratängen fått en fin gyllene färg.

5

Garnera med kryddgrönt och chilipicklad gurka och servera.

Scroll to Top