4 portioner
Du behöver
- 1 purjolök
- 200 g spenat
- 2 msk smör
- 500 g skivad kassler
- 6 dl standardmjölk
- 3 ½ msk vetemjöl
- 140 g riven/smulad ädelost
- ½ tsk salt
- 1 krm salt
- 3 msk finhackad persilja
Chilipicklad gurka
½ gurka
1 röd chilifrukt
½ dl ättika 12 %
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
Serveras med
krispig sallad
chilipicklad gurka
Ugn: 225°
Gör så här
Chilipicklad gurka: Tärna gurkan fint. Halvera, kärna ur och finhacka chilifrukten. Blanda samman ättika, socker och vatten i en bunke. Rör så att sockret löses upp. Lägg ner gurka och chili och låt allt snabbpicklas i minst 2 timmar.
Gratäng: Skölj, ansa och skiva purjolöken. Ansa spenaten. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs purjolök och spenat blankt och smidigt utan att det får färg. Fördela blandningen i en smord eldfast form ca 20×30 cm. Skiva kasslern. Fördela kasslerskivor i formen ovanpå lök och spenatbladningen.
Vispa samman halva mängden mjölk med vetemjöl i en kastrull. Tillsätt resterande mängd mjölk och låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i ca 5 minuter på svag värme. Rör då och då. Tag av från värmen och rör ner riven ädelost, krydda med salt, peppar och hackad persilja.
Häll såsen över kasslerskivorna. Gratinera strax under ugnens mitt i ca 20–25 minuter eller tills gratängen fått en fin gyllene färg.
Garnera med kryddgrönt och chilipicklad gurka och servera.